FRIDHEMSKANOTISTERNAS BLOGG

Marathon SMTävling

Posted by johan 2014-09-01 05:04

Under helgens tävlingar vid SM i Kanotmaraton hade Fridhem både stora framgångar och en rejäl dos otur. Öjvind blev förkyld och tvingades avstå från att starta. Blog image

Jonathan Roos krockade vilket resulterade i ett ofrivilligt bad redan under första varvet. Jonathan Tornebjer fick ett slag mot rodret så hårt att det kröktes. Det blev nästan omöjligt att kontrollera längs den kurviga banan i Malmös vallgravar. Men han tog sig ändå i mål med en ärofylld 9:e placering. Något bättre, åtminstone resultatmässigt gick det senare under tävlingarna. Oskar Roos gick ut hårt och tog ledningen vid första lyftet, en ledning som höll flera kilometer. Emellertid tröt krafterna något och Oskar kom i mål på en tredjeplats, en halv minut efter segraren. Fridhems första medalj var bärgad. Blog image

Jonathanarna ställde även upp i K2 klassen med högt ställde förväntningar på sig. Förra året var de överlägsna vinnare i K2 klassen, men i år var motståndet betydligt hårdare. Som om inte det räckte. Det spöregnade hela natten och under loppet. ”Värsta regnet vi haft i Malmö” påstod en urinvånare. Allt dagvatten gjorde strömmen i kanalen stark. Bland de som välte i startträngseln, var vårt K2 ekipage. De tog sig tillbaka till sittbrunnen, men badet gav de motståndare som höll sig på rätt köl flera minuters försprång. Det blev en tuff uppgift att ta igen, för varje varv tog de sig allt längre fram i startfältet och tog sig mot slutet upp på en andraplats. Dock var besättningen från Lidköping något starkare i spurten och Vår K2:a gick i mål, även de på en tredjeplats.

Kanot Marathon SM i Malmö 30-31/8 2014Sprint SMTävling

Posted by johan 2014-09-01 04:48

Blog imageNågra veckor tidigare gick sprint SM. Fridhem mjukstartade (not) första dagen av sprint SM med att ta två silver och två brons. Först ut var ordförande Öjvind med ett silver i K2 500 meter tillsammans med ungdomsledare Johan. Jonathan Tornebjer tog sig till final på K1 500 meter. Under större delen av finalloppet låg han på plats 5 och 6, och så såg det fortfarande ut 70 meter från mål. Men när de andras krafter tröt mot slutet av loppet hade Jonathan mycket att ge, med tävlingarnas mest remarkabla inhämtning plöjde Jonathan igenom fältet och körde i mål på en andraplats.

Oskar Roos höll ett stadigt grepp över konkurrensen i sina lopp i miniorklassen och tog hem silver på de tre distanserna 75m, 200m & 1250m. Lillasyster Olivia Roos presterade bäst på distansen 200 meter i den ovanligt hårda konkurrensen av unga flickor. Hon tog en 6:e plats i finalen, och det var hon inte ensam om. En 6:e plats i finalen, fast på 5000 meter, tog även vår enda tävlande på damsidan, Katarina Berglund. Martin Berglund är även han bäst på långlopp, han gick i mål på 29:e plats på 2500meter med ett långt pärlband av kanotister efter sig.

Blog image

Jonathan och Jonathan var årets enda besättning på ungdomssidan. Det gick hyggligt på alla distanser, efter försöken på 500 meter hade de fjärde bästa tid och medaljvittring. Men, piskan ven hårdare över ett antal andra ryggar och Fridhem körde in på en sjätteplats. Nu är ju inte kortdistans deras grej, vilket stod klart när det var dags för 2500 meter. Från starten låg de mitt i startfältet, sakta och säkert tog de sig förbi en efter en. På långlopp är det alltid några som krockar, så var det även i det här loppet, en konkurrent fick bryta på grund av roderhaveri. Några konkurrenter slog ihop sina paddlar och tappade farten. Till slut hade Fridhem paddlat sig förbi och gick i mål på tredjeplats. Tävlingen var inte slut med det, besättningen från Lödde, som körde i mål som tvåa, hade missat att runda en boj, och fick diska sig. Vilket betydde ett silver till för Fridhem.

Blog image

Vi summerar; ett guld, sex silver, tre brons och en enorm mängd svett vid Sprint SM i Jönköping 2014.Brons vid Nordiska Mästerskapen 2014Tävling

Posted by johan 2014-08-04 02:41

För andra året i rad var Fridhemskanotisterna representerat vid Nordiska Mästerskapen, 2-3/8 på Gillsvann i Kristiansand.

Efter hård och målmedveten träning kvalificerade sig i år Fridhems Jonathan Tornebjer för att bli uttagen till landslaget och tävla för Sverige, det gav utdelning. Under söndagens tävlingar tog Jonathan o Dennis Kernen från Katrineholm brons i K2, 2500m.

Loppet var oerhört växlande och dramatiskt och gossarna pendlade mellan 2:a till 6:e-plats. De höll på att bli inprejade i en flytbrygga av danskarna, men löste det hela genom att köra vidare och mosa den ene danskens paddel. Protester som danskarna lämnade in underkändes.

I K2 500m blev det en 4:e plats, en kvartssekund från bronset.

Jonathan Tornebjer längst till höger tog NM-brons tillsammans med Dennis Kernen

Några bilderLångfärd

Posted by Bengt Larsson 2014-07-29 19:37

Hej en rapport från Fridhem/ Örnsberg turen.

Här paddlade vi: http://www.gmap-pedometer.com/?r=6380205

och bilderna från turen:
https://www.flickr.com/photos/veterankanoten/sets/72157645459006718/


Blog image


Havsnjutartur - Veckotur (v32) 4/8 – 10/8Långfärd

Posted by Åsa_W 2014-06-30 21:23

Blog image

Vi är ute en vecka, njuter på klipphällar, plockar kanske hjortron(!), badar mm. OCH när andan faller på paddlar vi en bit. Visst låter det skönt? Hör av dig om du vill följa med, hela veckan eller några dagar.


Datum: Måndag - söndag 4/8-10/8 Startplats: Förslag just nu: Ornö, Ingarö, Ljusterö.
Din erfarenhet: van paddlare och klara av fridluftsliv. Van paddlare innebär att du ska ha kunskaper om säkerhet, kunna paddla ca 5km/h och hantera hög sjö. Vi navigerar tillsammans vilket innebär att alla har karta och kompass. Transporten görs i egna bilar. Om du är osäker på din nivå kan vi sticka ut och paddla innan så jag kan bilda mig en uppfattning.

Väl mött

Åsa, Jenny, Ingrid och Anita

Frågor och anmälan:
Åsa Wästerby
asa@fridhemskanotisterna.seFörlängd helgtur i ytterskärgården 5-7juliLångfärd

Posted by Åsa_W 2014-06-30 20:49Möt sommarvärmen i skärgården i helgen. Turen är en kamrattur och vänder sig till vana paddlare, inget är planerat i skrivande stund men intensionen är att komma ut i ytterskärgården. Vi lämnar Fridhem kl 09:00 lördag morgon och är ute till måndag em/kväll.

Väl mött Åsa och Anita

kontakt: asa@fridhemskanotisterna.seHögsommarturLångfärd

Posted by Bengt Larsson 2014-06-24 20:48

Högsommartur i ytterskärgården med tema navigation &
yoga


Turen går i mer öppet vatten och du behöver en del baskunskaper i säkerhet. Tempot är ganska långsamt och vi tar långa raster men det kan bli en del timmar i kajaken. Vi tältar alla dagar och sover ofta på berg så ett bra liggunderlag är bra att ha (Termarest & expeed har många att välja på). Var kommer vi att paddla? En plan är att starta vid Dalarö och runda Utö för vidare färd norrut igen. Detta kan dock ändras vid dåligt väder eller hårda vindar om det blir nödvändigt att gå en mer skyddad rutt. Tänkte även träna lite navigation och yoga på amatörnivå.


Datum: Onsdag till Söndag 16/7-20/7 Startplats: Dalarö
Din erfarenhet:
Du måste ha tränat både ensamräddning och kamraträddning. Obligatorisk utrustning: Pump, Flottör,Visselpipa, Kompass & karta, mobil i vattentät påse Vid anmälan ange om du har tillgång till bil med
takräcke då detta med bilarna ofta kräver lite planering.
Då jag även är medlem i Örnsbergs kanotsällskap så kommer medlemmar från både från Fridhem och ÖKS ha möjlighet att följa med.

Frågor och anmälan:
Bengt Larsson
bengt.oks@gmail.com

Blog image
Kanotskola 2014Kurser

Posted by johan 2014-06-06 21:06

Var med och lär dig paddla kanot! Bada, basta, leka, prova polokanot, träffa nya kompisar - Ha kul!

Kanotskolan går av stapeln under veckan efter midsommar 23-26/6 (4 dagar) kl. 10-15. Priset är 800 kr. I det ingår lunch och mellanmål varje dag & klubbmedlemskap hela 2014. Målgruppen är 9-12 år. Ett krav för deltagande är simkunnighet 200 meter.

Blog image

Anmälan och frågor skickar du till fridhemskanotisterna@gmail.com, skriv namn och ålder på deltagare, eventuella allergier och kontaktuppgifter till anhörig (namn och telefonnummer). Mer info kommer med bekräftelsen.Intresseanmälan långfärd vecka 28!Långfärd

Posted by Henrik 2014-06-06 17:40

Hej
Jag planerar en långfärdstur vecka 28.
Ett förslag är att paddla från klubben till Vaxholm och öarna österut.
Att till exempel besöka Stora Nassa vore trevligt.
Finalen är att sammanstråla med nybörjarturen sista natten.
De som följer med utformar själva turen.
Intresserade anmäler sig på henrik.holm1@tele2.se
Jag kallar sedan till ett informationsmöte.
Vi ses!
/ HenrikUpphittade NyklarAllmän diskussion

Posted by Gunnar Fridhem 2013-12-15 15:41

Nycklar upphittade med märkning Fridhemskanotisterna.

Kontakta Gunnar 070-3163954

Ljusfest på BrunnsanKvällspaddlingar (tis,tor)

Posted by Gunnar Fridhem 2013-10-17 21:25

Missa inte ljusfesten vid Brunnsviken den 3 november 2013 mellan 16.30 – 18.30
Promenera längs stränderna med alla marschallerna eller varför inte ta en paddeltur i mörkret.

För mer information kolla in Haga-Brunnsvikens Vänners information genom att klicka här.

Blog image

/Gunnar

HavsKajakens DagLångfärd

Posted by Gunnar Fridhem 2013-10-17 20:44

Nu var det dags igen!

När: 27:e oktober klockan 08:30 (vintertid)

Var: Svima Sports bryggor i Ulvsundasjön.

Sluss ut: Karl Johanslussen (09:30)

Slut: runt 16:00 om du hänger med hela turen.

Det går att kliva av och på när det passar dig. Vi kommer att öppna bommen på Svima 07:30 där det finns möjlighet att lasta av kajaker.

Har ni några frågor går det bra att ställa dom till nr:0735-347663.

Mvh
Erik Carlson
Välkomna!

Från Svima Sports Hemsida (Gunnar)

DistriktsMästerskap 2013Tävling

Posted by johan 2013-09-17 16:37

Stockholms Kanotförbund och Brunnsvikens Kanotklubb inbjuder till Distriktsmästerskap för Stockholm och Final i Sankt Erikspaddeln den 21 september 2013 vid Brunnsvikens Kanotklubb. Läs mer i inbjudan. Fridhemare anmäler sig senast 18/9 via: mickael.karlsson@bredband.net /Johan

Höstdag 21:a septemberAllmän diskussion

Posted by Niklas 2013-09-08 15:03

Den 21:a september är det höstdag på Fridhem. Vi hjälps åt att fixa till våran fina klubb inför hösten. Kom ner och gör en insatts och passa på att träffa trevliga klubbkamrater. Vi startar klockan 9.00 på morgnen. Klubben bjuder på lunch under dagen.

Syns där!

Turledare till ikväll 22/8!!?Kvällspaddlingar (tis,tor)

Posted by Gunnel Lilliestrom 2013-08-22 14:02

Hej!

Jag hade satt upp mig som turledare till ikväll, men har dessvärre drabbats av feber och värk i kroppen smiley En fin dag som denna känns det extra hårt!

Hoppas att det finns många paddelsugna därute och att någon av er kan hoppa in som turledare med kort varsel för turen ikväll tillsammans med Hamdi.

Vädret ser lovande ut - hoppas verkligen att ni kommer iväg!

Önskar er en god tur!

Paddelhälsningar,
GunnelPaddla i Sickla?Allmän diskussion

Posted by Ellen 2013-08-21 19:52

Lördagen 31 augusti firas Sickaslussens dag med gratis slussning mellan kl 10 och 16. Ett trevligt turtips? Läs mer på http://www.sicklasluss.se/

Brons vid Nordiska Ungdoms MästerskapenTävling

Posted by johan 2013-08-13 16:21

Vi sänder den här vägen ett stort GRATTIS till Fridhems egen Oskar Holm som i lördags tog brons på distanserna K4 200 meter, samt K4 500 meter vid Nordiska Ungdoms Mästerskapen på Bagsvaerd Sö i Köpenhamn. Blog imageMedaljerna togs tillsammans med Jacob Nilsson, Jesper Melvinger & Stefan Albrektsson.

SM i KanotmarathonTävling

Posted by johan 2013-08-06 01:59

Är nu även hemkommen från Maraton SM i Bengtsfors där Fridhem tog storslam i H14. Jonathan Tornbjer vann guld i K1 och Jonathan Roos var knappt slagen i en spurtduell om bronset, men etta och fyra är inte så dumt. I K2 loppet på söndagen var Jonathan x2 förkrossande överlägsna och vann med helgens största segermarginal. Oskar i H16 hade tyvärr blivit förkyld på NM träningslägret veckan innan så han fick bryta K1 och avstå K2 loppet.
/Micke Karlsson
Blog imageFoto: Jaja Iljas

Kanot SM – Hard CoreTävling

Posted by johan 2013-07-30 14:53

Under sprint SM i Luleå tog Fridhems lag hem fem guldplaceringar, nio silverplaceringar och sju bronsplatser.

Blog image

Eftersom vi gjorde bra ifrån oss i loppen för lag har vi en rejäl samling medaljer. Här är Fridhems trupp med sina 14 guldmedaljer, 20 silvermedaljer och 11 bronsmedaljer, de togs i loppen:

GULD

4X200 Stafett

H14: Jonathan Tornebjer / Martin Berglund / Jonathan Roos / Harry Larsson

H16: Jonathan Tornebjer / Oskar Holm / Jesper Gans / Sakarias Qviström

K4 200

H14: Jonathan Tornebjer / Jonathan Roos / Harry Larsson / Lucas Cronemyr

K1 200

H40: Jesper Tornebjer & H50: Johan Roos

SILVER

K4 2500

H14: Jonathan Tornebjer / Jonathan Roos / Harry Larsson / Lucas Cronemyr

K4 500

H14: Martin Berglund / Jonathan Roos / Harry Larsson / Lucas Cronemyr &

H16: Oskar Holm / Jonathan Tornebjer / Jesper Gans / Sakarias Qviström

K2 2500

H14: Jonathan Tornebjer / Jonathan Roos

K2 500

H14: Jonathan Tornebjer / Jonathan Roos

K1 5000

H50: Johan Roos

K1 2500

H14: Jonathan Tornebjer

K1 1000

H40: Jesper Tornebjer

K1 500

H50: Johan Roos

BRONS

K4 2500

H16: Oskar Holm / Sakarias Qviström / Jonathan Tornebjer / Jonathan Roos

K2 200

H14: Jonathan Tornebjer / Jonathan Roos

K1 5000

H40: Jesper Tornebjer

K1 1000

H50: Johan Roos

K1 500

H14: Jonathan Tornebjer & H40: Jesper Tornebjer

K1 200

H14: Jonathan TornebjerBlog image Jonathan Tornebjer tog 12 medaljer genom att inte bara köra "typ, bäst" i 14 årsklassen utan även mycket bra i 16 årsklassen.

En lång resa värd vartenda paddeltagUngdomar

Posted by johan 2013-07-20 13:20

Efter sex dagar kanot SM i Luleå är vi nu väg hem till Fridhem. Bussen med 14 kanoter på släp tuffar i sakta mak på genom det vackra norrländska landskapet. Det sitter två utvilade chaufförer och sju trötta men nöjda kanotungdomar i bussen, några mil bakom oss rullar fem till ungdomar hemåt i personbil.

Vår resa till Luleå började på klubben för en dryg vecka sedan när förväntansfula ungdomar och naturligtvis ännu mer förväntansfulla ledare samlades för att packa kanoter och utrustning för tävlingen, sedan dess har allt gått i ett.

SM-veckan har haft ett intensivt program, har det inte varit uppladdning inför egna lopp så har det varit besättningskanoter som behövt servas och ställas in för den uppsjö av olika benlängder vi stoppat in i kanoterna. Och framför allt har vi haft många klubbkompisar att heja på. Det har varit en tuff uppgift att få i sig lunch och mellanmål mellan de täta tillfällen larmet gått i vårt Primustält, med uttalanden som: ”Yalla … lämna köttbullarna, vamos ala målområdet och heja, K4 finalen går om 3 minuter!”
Blog image

Naturligtvis har känslorna svallat, både neråt, som dråpslaget när Linnéa fick blindtarmsinflammation en vecka före SM och vi tappade våra medaljmöjligheter i besättning på tjejsidan, eller när en förväntad förstaplacering blev en tredjeplats. Och så de kollektiva glädjestunderna; som när Martin och Jesper gjorde sina utan jämförelse bästa lopp hittills och fullständigt krossade motståndet; eller när en av våra -99 besättningar var överlägset snabbast på 2 500 loppet, men körde på fel sida av målbojen, fick backa, paddla tillbaka, köra runt målbojen, komma in på en andraplats och ändå komma skrattande upp på bryggan efter loppet.

Egentligen började vår SM resa redan för ett år sedan, sista dagen på förra årets kanot-SM, när vi utan medaljer, men med upprymdheten inför våra framtida möjligheter på topp beslutade oss för att satsa på SM 2013. Sedan dess har Fridhems ungdomar jobbat hårt och målmedvetet med årets utmaning i sikte. Nu är vi på väg hem till klubben igen med så mycket medaljer att det blivit övervikt om vi tagit flyget hem. Om några timmar är vi hemma igen, imorgon skall vi ha skoj, då börjar vi träna inför Kanot SM 2014.

/Hälsningar från medaljhämtarna i bussen; Torun, Jonathan T, Jonathan R, Harry, Sakke, Jesper, Linnéa samt Jesper T, Johan samt de som inte åker i bussen; Lucas, Martin, Oskar H, Katarina, Oskar R, Olivia, Elinor, Micke, Jaja, Christina, Peter, Rasmus, Eva, Anders, Maria och Niklas.